Wanneer je printplaten bestelt, wil je er niet pas bij het gebruik achter komen dat er een fout in de printplaat zit. Daarom controleren we vóór en tijdens de productie de printplaten uitvoerig. Welke testmethodes we hanteren en wat er tijdens deze tests precies gecontroleerd wordt, lees je in dit artikel.
Zodra jij ons opdracht geeft om jouw printplaten te produceren en bestanden bij ons aanlevert, begint ons controleproces. We controleren namelijk als eerste jouw bestanden. Zien we daarin iets waarvan we verwachten dat het problemen oplevert? Of klopt er iets niet? Dan nemen we altijd contact met je op om fouten te voorkomen. Zo halen we al heel veel potentiële fouten uit de printplaat voor we aan de productie beginnen.
Bestaat de printplaat uit meer vier of meer lagen? Dan voeren we altijd een Automated Optical Inspection (AOI) uit. Bij een printplaat die uit vier of meer lagen bestaat, worden de binnenste lagen namelijk tussen de buitenlagen geperst. Dat betekent dat je achteraf niets meer kunt repareren. Dankzij AOI kunnen we problemen in de binnenste lagen van je printplaat in een vroeg stadium al detecteren en waar mogelijk repareren.
Ook nadat de printplaat geproduceerd is, controleren we hem nog eens uitvoerig elektrisch. Hiervoor gebruiken we de netlist als basis. De netlist geeft aan welke componenten en onderdelen met elkaar verbonden zijn op de printplaat. We testen of deze verbindingen allemaal werken. Dat kan op twee manieren.
Bij een kleine oplage printplaten maken we hierbij gebruik van een flying probe: dit zijn twee punten die continu over de printplaat bewegen en zo controleren of er een verbinding tussen die punten is.
Bij grotere oplagen testplaten testen we met een test fixture. Test fixtures worden specifiek voor een bepaalde printplaat gemaakt en kunnen de hele print in één keer testen. Aangezien de kosten voor het maken van een fixture hoger zijn, voeren we deze elektrische test alleen bij grotere aantallen printplaten uit. Deze test is dan onderdeel van onze testprocedure.